Boranja – recept

Boranja je okusna poletna jed, ki jo naredimo iz stročjega fižola, svinjskega mesa in paradižnika. K boranji se zelo prileže, če je postrežena s krompirjem. Jaz imam najraje boranjo s pire krompirjem. Postopek priprave boranje je zelo enostavne, saj v lonec zmečemo sestavine, ki so potrebne za pripravo te jedi. Glavna pomanjkljivost je ta, da boranje ne moremo skuhati v pol ure, ampak je potrebna vsaj 1 ura, saj jo moramo kuhati tako dolgo, da se stročji fižol in meso zmehčata do mehkega. Boranja je v bistvu gosta enolončnica, ki vsebuje veliko omake.

Za dobro in sočno omako je potrebno, da uporabimo paradižnik z domačega vrta in da imamo zadostno količino mesa, ki bo dalo bogat okus omaki. Res je, da lahko boranjo pripravimo vse di v letu, ampak nekako je najboljša takrat, ko imamo pri roki sezonske sestavine. Najboljša je v poletnih mesecih ko na vrtovih dozorita paradižnik in stročji fižol. V kolikor želimo lahko svinjsko meso nadomestimo tudi z govejim mesom ali teletino.

Kako skuhamo boranjo? Na olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo na tanke koščke narezano meso in ga na hitro popečemo. Dodamo 1 žlico mlete rdeče paprike in vse skupaj premešamo in počakamo kakšno minutko, da paprika zadiši. Dodamo sesekljane paradižnike ali paradižnikove pelate, stročji fižol, ki smo ha narezali na približno 4 cm velike kose. Začinimo s soljo in poprom. Prilijemo še nekaj vode. Premešamo, pokrijemo posodo in počasi dušimo 45 minut. V kozarčku zmešamo žličko mode in 0,5 dcl vode. Podmet, ki bo zgostil boranjo, prilijemo  v lonec. Premešamo in kuhamo še 15 minut. Pred koncem kuhanja primešamo svež, sesekljan peteršilj.

Boranja je lahko, okusna in osvežilna enolončnica. Če jo skuhamo z večjo količino tekočine, jo jemo z žlico. V kolikor naredimo boranjo kot nekakšno omako, ki jo ponudimo s krompirjem pa jo jemo z vilico in nožem.