Kam namestimo delovno luč?

Svetloba je pri opravljanju praktično vsakega dela ključnega pomena. Res je, da včasih potrebujemo le minimalno osvetlitev, a vseeno moramo poskrbeti za to, da so pogoji za delo kar se da dobri. Če nimamo na voljo naravne svetlobe ali če ta ni zadostna, moramo urediti učinkovito umetno osvetlitev, torej bo nujna uporaba delovne luči. Čeprav se verjetno ne zdi, da bi bila uporaba reflektorja pretirano zahtevna, je na trgu veliko izdelkov z različnimi lastnostmi, poleg tega vsako delo postavlja specifične zahteve glede osvetlitve. Kam torej namestimo delovno luč?

Vse je odvisno od tega, kakšno luč imamo in kakšno delo opravljamo. Imamo namreč več možnosti, ugotoviti moramo, katera bo najbolj učinkovita. V mnogih primerih je recimo najbolj smiselno delovne luči namestiti na stojalo, tako da jih lahko postavimo kamorkoli. Takšen sistem dopušča največ prilagoditev, zelo natančno lahko postavimo posamezne luči in delovno površino osvetlimo s kar najboljšo možno učinkovitostjo. Te prednosti izkoriščajo predvsem zidarji, pleskarji, tudi umetniki in drugi, ki delajo v zaprtih prostorih in morajo svojo površino učinkovito osvetliti. Poleg tega so delovne luči na stojalih pogosto prava rešitev tudi za delo zunaj, če ga seveda nameravamo opravljati ponoči.

Druga smiselna opcija pa je ta, da delovno luč namestimo na vozilo. Predvsem na traktorjih se takšne luči posebej dobro obnesejo, pa tudi na tovornih in drugih gospodarskih vozilih ter na kmetijski mehanizaciji jih lahko odlično izkoristimo. Pravzaprav je takšna uporaba nujna, če želimo ta vozila uporabljati ponoči oziroma v slabih svetlobnih pogojih. Čeprav imajo vozila večinoma svoje žaromete, so ti namenjeni vožnji, ne morejo pa osvetliti površin, ki jih moramo videti pri raznem delu. Delovne luči v takšnih situacijah svojo nalogo opravijo zelo učinkovito, če seveda izberemo pravi izdelek in ga ustrezno namestimo. Če želimo delovno luč namestiti na vozilo, moramo poskrbeti tudi za povezavo z akumulatorjem, morda pa bo treba posebej urediti še stikalo.