Hiperbarična kisikova komora

Hiperbarična kisikova komora je terapevtska metoda, ki se uporablja za povečanje koncentracije kisika v tkivih in krvi. Pri tej terapiji je oseba postavljena v zaprto okolje pod povečanim pritiskom, običajno v komori iz kovinske zlitine ali stekla. Med postopkom se vdihava čisti kisik pod povečanim pritiskom, kar povzroči, da kisik prodre v tkiva in kri.

Normalno dihanje nam zagotavlja le 21 % kisika. Pri hiperbarični kisikovi terapiji (več na https://oxyhelp.si/kisikova-terapija/) se kisik poveča na skoraj 100 %. To ima koristi za poškodovana ali vnetna tkiva, ki so pogosto povezana s pomanjkanjem kisika. Kisik se absorbira v kri in prenaša do organov, kjer pomaga pri regeneraciji tkiv in celic.

Poleg tega lahko hiperbarična kisikova komora stimulira matične celice, ki so nediferencirane celice, ki nimajo svojega namena in se lahko spremenijo v različne celice. Ta terapija je usmerjena v zdravljenje različnih zdravstvenih stanj, kot so demenca, možganska kap, težave s srcem, astma, KOPB, emfizem, avtoimunske bolezni in druge pljučne bolezni, poškodbe možganov, zastrupitve z ogljikovim dioksidom, anemija, vnetja po poškodbah in nezaceljene rane.

Hiperbarična kisikova terapija ima tudi vpliv na naše gene in DNK. Študije so pokazale, da lahko hiperbarična kisikova terapija spremeni izražanje genov, kar lahko vpliva na našo sposobnost zaščite pred boleznimi, obnavljanje celic in presnovo.

Kljub temu pa je treba upoštevati, da hiperbarična kisikova terapija ni primerna za vse. Ljudje z nekaterimi zdravstvenimi stanji, kot so pljučna emfizema, pnevmotoraks in srčno popuščanje, morda niso primerni za to terapijo. Poleg tega lahko hiperbarična kisikova terapija povzroči neželene učinke, kot so omotica, glavobol, barotrauma in spremembe vida.

Kljub temu je hiperbarična kisikova terapija vse bolj priljubljena in se uporablja za zdravljenje različnih zdravstvenih stanj. Če vas zanima ta terapija, kliknite na povezavo https://oxyhelp.si/hiperbaricne-kisikova-komore/enoprostorne-hiperbaricne-kisikove-komore/.