Katere vrste ležajev se uporablja v industriji?

kroglični ležajiNajprimernejše vrste ležajev v industriji so ključnega pomena že v fazi načrtovanja, prav tako pa v tej fazi pomembno vlogo igrajo pravilno dimenzioniranje ter upoštevanje številnih kriterijev, kot so način obremenitve, vrtilna hitrost, življenjska doba, premer osi in drugih kriterijev. V industriji so pogosti drsni in kroglični ležaji. Glede na delovanje obremenitve se drsni ležaji ločijo na aksialne in radialne, obstajajo pa tudi vodilni drsni ležaji. Slednji služijo zgolj za vodenje osi ali gredi, pri tem ne prenašajo nobenih zunanjih obremenitev. Kotalne vrste ležajev v industriji, so širša paleta radialnih in aksialnih kotalnih ležajev.

Med radialne kotalne ležaje sodijo enostavni kroglični ležaji, prilagodljivi kroglični ležaji, kroglični ležaji s štiri točkovnim dotikom, kroglični ležaji s poševnim dotikom, valjčni ležaji, stožčasti ležaji, sodčkasti ležaji in iglični ležaji. Enostavni kroglični ležaji dopuščajo visoke vrtilne hitrosti in so primerni za prenašanje obojestranskih radialnih in aksialnih obremenitev. Zaradi ugodne cene sodijo med najpogostejše vrste ležajev v industriji.

Obstajajo v enoredni ali dvoredni izvedbi. Prilagodljiv kroglični ležaji so kotno gibljivi ter neobčutljivi na kotna odstopanja in upogibanje gredi. Kroglični ležaj s štiri točkovnim dotikom so prirejeni enoredni kroglični ležaji s poševnim dotikom, ki so zasnovani za prenašanje visokih aksialnih obremenitev v obeh smereh.

Kroglični ležaji s poševnim dotikom imajo v smeri osi ležaja med seboj zamaknjeni tirnici zunanjega in notranjega obroča. Z optimalno konstrukcijo se dosega visoko natančnost teka, veliko nosilnost v radialni in eni aksialni smeri, visoke vrtilne hitrosti in miren tek.

Valjčni ležaji imajo izboljšano geometrijo dotika med valjčki in ležajnima obročema z logaritmičnim profilom dotika.

Stožčasti ležaji lahko prenašajo istočasno delujoče radialne in aksialne obremenitve le v eni smeri. Največkrat so izdelani v enoredni izvedbi.

Sodčkasti ležaji so kotno gibljivi in neobčutljivi na kotno odstopanje gredi.

Iglični ležaji imajo kotalna telesa v obliki valjčkov majhnih primerov.

V skupino aksialni kotalni ležaji sodijo aksialni kroglični ležaji, aksialni valjčni ležaji, aksialni iglični ležaji ter aksialni sodčkasti ležaji.