Sončne celice in pridobivanje energije

soncne celice energijaInštalacija solarnih panelov ima lahko mnoge prednosti za lastnike nepremičnin, podjetja pa tudi za lastnike vikendov. Zakaj bi na domačo streho namestili sončne celice?  Z njihovo pomočjo lahko zmanjšate račun za elektriko. Z fotovoltaiko pridelana domača elektrika bo odšteta od računa. Trenutno se v Sloveniji uporablja net-metering za obračunavanje. Podnevi pridelujemo in koristimo svojo elektriko. Viški gredo v omrežje. Ponoči koristimo omrežno elektriko. Plačamo le razliko med oddano in iz omrežja porabljeno energijo. Idealna sončna elektrarna bi proizvedla točno toliko kot potrebujemo.

Žal pa je samooskrba z elektriko veliko lažja poleti kot pozimi. Če bi na streho namestili dovolj sončnih celic, da bi pokrili vse potrebe po elektriki pozimi, bi imeli poleti elektrike veliko preveč. Glede na trenutne cene celic je bolj smotrno uporabiti kakšen panel manj in razliko vzeti iz omrežja.

Nekatere hiše niso povezane z električnim omrežjem. Če želimo samooskrben vikend, moramo preračunati, koliko elektrike sploh potrebujemo. Bomo sončne celice uporabljali le za proizvodnjo energije za luči in radio? Bomo polnili še telefon in priklopili majhen hladilnik? Sistemi, ki niso povezani v omrežje, presežke shranjujejo v akumulatorske baterije. Tako bo hladilnik delal tudi ponoči in pozimi.

Z montažo sončnih celic se vrednost naše nepremičnine poveča. Tako prihranite pri elektriki, dokler živite v hiši. Če jo prodate, bo zaradi te nadgradnje prinesla več. Slovenci smo skoraj bolestno navezani na svoje nepremičnine in se le redko selimo. Tako tudi hiš ne prodajamo večkrat v življenju. V Ameriki na primer, lastniki pred prodajo pogosto prenovijo del hiše ali izvedejo nadgradnjo. Prav sončne celice prinesejo opazno dodatno vrednost na trgu.

Solarna energija je čista. Ne onesnažuje s trdimi delci in ne porablja nič, kar bi bilo treba izsekavati, izkopavati ali kako drugače pridelovati. Sončne celice s pomočjo fotovoltaike iz sončne energije proizvedejo elektriko brez stranskih produktov. S tem ne koristijo samo lastniku ampak vsem nam. Ker gre za izkoriščanje obnovljivega energetskega vira, lahko del stroška za nakup celic dobimo povrnjen od eko sklada.