Umetne rastline

Umetne rastline so imitacije naravnih rastlin, ki se uporabljajo za komercialno ali stanovanjsko dekoracijo. Umetne rastline so običajno izdelane iz poliestra. Zakaj bi namesto pravih rastlin sploh uporabljali umetne rastline? Prvi razlog je vsekakor ta, da umetne rastline ne potrebujejo vzdrževanja kot je zalivanje, obrezovanje in gnojenje.

Umetne rastline so primerne tako za zaprte kot odprte prostore. Pri umetnih rastlinah gre za imitacijo naravnih rastlin. Zaradi tega so umetne rastline vedno zelene, lahko so vedno cvetoče, na njih ne vpliva vreme, primanjkljaj dežja ali svetlobe. Tudi na daljši dopust se lahko npr. opravimo brez skrbi, da bi morali najti kakšnega vrtnarja, ki bo v času naše odsotnosti skrbel za rastline ali prositi soseda, da nam bo vsake nekaj dni hodil zalivati rože.

Umetne rastline so za razliko od pravih rastlin odlične za alergike, saj ne povzročajo alergij. Primerne so tudi za hišne ljubljenčke, ki so navajeni žvečiti nekatere rastline kar pa predstavlja nevarnost za njihovo zdravje saj so prave rastline lahko tudi strupene. Umetne rastline so zelo primerne tudi za temnejše prostore, saj ne potrebujejo svetlobe za rast. Res je, da stanejo umetne rastline več kot prave rastline, toda za razliko od naravnih rastlin je njihova življenjska doba praktično neomejena.

Med najbolj priljubljene umetne rastline sodijo orhideje. Naravne orhideje so za večino zelo zahtevne za vzgojo in vzdrževanje. Z umetnimi in vedno cvetočimi orhidejami pa seveda tega problema sploh nimamo.

Običajno so ljudem veliko bolj všeč naravne kot umetne rastline, toda problem je, ker potrebujejo naravne rastline za svojo rast ustrezne pogoje, zahtevajo pa tudi naš čas in vzdrževanje, kar pa pri umetnih rastlinah odpade, saj “uspevajo” kjerkoli jih postavimo. Ravno pomanjkanje časa botruje k temu, da se vedno več ljudi odloča za nakup umetnih rastlin za okrasitev svojih domov, pisarniških prostorov, balkonov, hodnikov. Umetne rastline ne potrebujejo vode in svetlobe ter za razliko od naravnih rastlin tudi nikoli ne odmrejo.