Vrste viskija

whiskey-viskiV osnovi se ena izmed najbolj priljubljenih alkoholnih pijač – viski ali whiskey delo ma sladni (malt) in žitni (grain). Sladni viski je narejen iz ječmena, žitni viski pa iz katerega koli drugega žita. V kolikor združimo ti dve vrsti viskija dobimo mešani (blended) viski.

Zaradi značilnega okusa, razširjenosti in seveda tudi svetovne priljubljenosti, se viski uvršča med pet najbolj znanih alkoholnih pijač na svetu.

Viski je narejen izključno iz žitaric, njegov destilat pa mora biti staran v hrastovih sodih (po možnosti mora v sodih zoreti vsaj dve leti).

Viskijev je več vrst, razlikujejo pa se predvsem po načinu izdelave. Najbolj znani vrsti viskija pri nas in ki ju tudi največ pijemo, sta viski bourbon in scotch.

Škotski viski

Za škotski whiskey je značilna kar trikratna destilacija .Viski se nato hrani izključno v hrastovih sodih, kjer se mora starati vsaj tri leta.

Bourbon

whiskey-bourbonDa bi viski lahko poimenovali bourbon, je potrebno, da je viski narejen v ZDA, da vsebuje vsaj 51 % koruze (ostalo je lahko ječmen, rž ali pšenica), da je staran najmanj dve leti v novih hrastovih sodih, ki imajo požgano notranjost in da whiskey ne vsebuje dodanih barvil, arom ali drugih dodatkov.