Zamenjava upravnika, ko niste zadovoljni z njegovim delom

upravljanje stavbDelo upravnika je zelo zahtevna naloga, saj mu lastniki stanovanj zaupajo v upravljanje svojo lastnino. Zato je, v korist obeh strani, zagotovo najbolj pomembno zaupanja vredno sodelovanje, z enim skupnim ciljem. To je kvalitetno upravljanje stavbe, s čim manjšimi stroški obratovanja za vse lastnike stanovanj. Upravnik mora biti pri svojem delu zato natančen, korekten, zanesljiv in pravičen. Pri pomembnih odločitvah mora poslušati tudi lastnike stanovanj, ki so mu zaupali to pomembno nalogo. Če lastniki niso zadovoljni z njegovim delom, je ena od rešitev tudi zamenjava upravnika.

Če niste zadovoljni s svojim upravnikom, potem morate pridobiti na svojo stran še vsaj polovico lastnikov stanovanj, ki se nahajajo v vaši stavbi. Po zakonu je zamenjava upravnika možna le takrat, ko se s tem strinjajo lastniki, katerih solastniški delež presega 50 %. Seveda pa so sporazumne prekinitve pogodb o upravljanju zelo redke, zato so ti postopki lahko tudi dolgotrajni. Na papirju je namreč zamenjava upravnika dokaj preprosta, v praksi pa je situacija nekoliko drugačna.

 

Ko etažni lastniki odstopijo od pogodbe o upravljanju, takrat se začne tri mesečni odpovedni rok. V tem obdobju imajo lastniki dovolj časa, da izberejo novega upravnika. Stari upravnik mora na dan prenehanja pogodbe izdelati končno poročilo in sestaviti končni obračun. Sredstva iz rezervnega sklada mora prenesti na nov račun, za katerega skrbi novi upravnik. Zamenjava upravnika je uradno potrjena še s predajo vseh pogodb z izvajalci raznih storitev, ki so vezane na vzdrževanje in obratovanje stavbe.

 

Skozi celoten postopek zamenjave upravnika vas lahko vodi tudi novo izbrani upravnik. Lahko pa se s postopkom spopadete tudi sami, vendar morate pri tem paziti na številne podrobnosti v postopku, ki jih ne smete spregledati. Zamenjava upravnika zahteva veliko dobre volje in angažiranja vseh lastnikov stanovanj. Hkrati pa tudi njihovo enotno sodelovanje in poznavanje celotnega postopka razrešitve.

Če potrebujete zanesljivega upravnika stanovansjkih zgradb, se obrnite na podjetje SPL d.d.