Zakaj talno gretje?

talno ogrevanjeTalno gretje oz. talno ogrevanje ima kar nekaj prednosti pred ostalimi vrstami gretja stanovanja ali hiše. Za začetek je usmerjeno v najbolj premražen del človeškega telesa. Ne maramo da nas pred televizijo zebe v noge. Tu  toplota pride najprej od spodaj in se počasi dviga. Pri isti temperaturi se nam bo zdelo, da nam je topleje, saj bodo naše noge prijetno tople. Pri talnem gretju ni prepiha. Vsa grelna telesa, ki pihajo ven topel zrak, nas običajno še prepihajo. Tu se toplota počasi dviga proti stropu.

Tišina. Večina klimatskih naprav se sliši med delovanjem. V radiatorjih občasno klokota voda. Talno gretje je tako tiho, da sploh ne veste, da ga imate. Glasnejši del je običajno postavljen kje v kleti ali celo zunaj hiše. V vaši spalnici pa bo popolna tišina.

Imate težave z alergijami na prah ali pršice? Oboje se rado nabira v preprogah po tleh. Brez preprog bo vaš dom čistejši in bolj zdrav. Tudi čiščenje tal bo hitrejše in enostavnejše. Da vas ne bo zeblo v noge pa bomo poskrbeli s talnim gretjem.

Tudi če uporabljate talno gretje, lahko izbirate med več vrstami talnih oblog. Misliti pa moramo nekoliko vnaprej in se za vrsto odločiti že med načrtovanjem in pred montažo cevi. Pomembna je toplotna prevodnost izbrane talne obloge. Ko jo bomo enkrat položili, je pomembno, da je ne zakrivamo z dodatnimi plastmi preprog. Z njimi bi le poslabšali toplotno prevodnost tal.

Če se znebimo radiatorjev v prostoru pridobimo kar precej funkcionalnega prostora. Ker so videti tanki, nimamo pravega občutka, koliko pravzaprav zasede en radiator. Če jih ni, lahko potisnemo mizico ali omaro čisto do stene. Če so, mora biti vse pohištvo od njih dovolj oddaljeno. Tudi kakšna lončnica se bo tik poleg radiatorja hitro pregrela. Talno ogrevanje nam reši kar nekaj uporabnega prostora. Že veste kako ga boste uporabili?